Pelafen - Składniki

Pelargonia afrykańska
(Pelargonium sidoides)

Pochodzi z Afryki Południowej, gdzie stosowana jest od stuleci m.in. przez plemię Zulusów. Do Europy dotarła w XIX wieku, za sprawą Brytyjczyka Charlesa Stevensona. Pelargonia afrykańska różni się znacznie składem chemicznym od powszechnej w Polsce pelargonii rabatowej.

  • Pelargonia afrykańska wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego.

Czarny bez
(Sambucus nigra)

Krzew czarnego bzu występuje w całej Europie, Ameryce Płn. I Azji. Zwany też jest hyczką, bzem psim oraz gołębią pokrzywą. Roślina była znana i ceniona już w Starożytności za swoje wielokierunkowe działanie.

  • Owoce i kwiaty bzu czarnego stosowane są w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym.
  • Owoc bzu między innymi wspomaga naturalne funkcje immunologiczne organizmu.

Beta-glukany

Beta-glukany występują w ścianach komórkowych wielu grzybów i roślin. Ze względu na budowę chemiczną rozróżniamy m.in. 1,3/1,6 beta-glukany i 1,3/1,4 beta-glukany, które wykazują różne działanie wspomagające organizm człowieka. Beta-glukany 1,3/1,6 występują głównie w drożdżach (Saccharomyces cerevisiae) , natomiast 1,3/1,4 w zbożach.

Lipa (Tilia spp.)

W czasach antycznych i Średniowieczu uważana była za magiczne, święte drzewo.

  • Lipa wspiera prawidłowe funkcjonowanie gardła i strun głosowych oraz wspomaga układ immunologiczny.

Witamina C

Organizm człowieka nie syntetyzuje tej witaminy, dlatego też należy dostarczyć ją wraz z dietą. Dobrym źródłem witaminy C są m.in. warzywa kapustne, owoce dzikiej róży, owoce jagodowe, cytrusy, natka pietruszki.

Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Cynk

Cynk jest jednym z niezbędnych mikroelementów. Występuje w enzymach uczestniczących w różnych procesach fizjologicznych człowieka.

Cynk pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Laktoferyna

Laktoferyna jest białkiem występującym w mleku. W organizmie człowieka występuje również w ślinie oraz łzach, a także jest ważnym składnikiem mleka karmiących matek.

Prawoślaz lekarski

W Polsce jest rośliną obcego pochodzenia (kenofitem), która zadomowiła się na danym terenie w ostatnich czasach tj. w pojęciu botanicznym, po odkryciu Ameryki.

Prawoślaz rośnie dziko, ale też jest uprawiany.

Sproszkowany korzeń jest używany między innymi do produkcji popularnych pianek „marschmallow”

Dziewanna wielkokwiatowa

W Polsce jest to najpopularniejszy gatunek tej rośliny. Rośnie na polach i łąkach, nie wymaga dobrych warunków glebowych. Jednak zawiera wiele dobroczynnych składników, dlatego też jest szeroko wykorzystywana w kosmetyce i pielęgnacji skóry, ale nie tylko. Wg starych przekazów jej obecność w ogrodzie miała chronić przed uderzeniem pioruna i nieszczęściem.

Tymianek

Tymianek znany jest od Starożytności. Początkowo tymianek uprawiano w basenie Morza Śródziemnego, jednak z czasem rozpowszechnił się również na innych kontynentach. W Egipcie był stosowany do balsamowania zwłok, ale zapobiegał też psuciu się żywności dzięki właściwościom konserwującym.

Nazwa zioła pochodzi od greckiego thymon, oznaczającego "do odkażania”. Na całym świecie uprawia się ponad 100 odmian tymianku, które wykorzystuje się w kosmetyce, farmacji oraz jako przyprawa.

Werbena

Różne gatunki werbeny występują na całym świecie. W Polsce występuje jeden gatunek tej rośliny – werbena pospolita (V. officinalis). Jest znana od Starożytności, w Egipcie nazywano ją „łzami Izydy”, w Grecji natomiast była uważana za roślinę przynosząca szczęście. Zawiera składniki o działaniu prozdrowotnym.

Olejek eukaliptusowy

Olejek eukaliptusowy otrzymuje się ze świeżych liści eukaliptusa w procesie ich destylacji z parą wodną. Można go stosować w produkcji maści, kremów, płynów do odświeżania jamy ustnej, inhalacji, jako środek aromatyczny. Należy pamiętać, że olejki są specyficzną grupą surowców, którą należy stosować w bardzo niewielkiej ilości. Uważa się, że olejek eukaliptusowy odstrasza komary i inne owady.