DIETA PRZY PRZEZIĘBIENIU
I GRYPIE - CO JEŚĆ A CZEGO UNIKAĆ?
Jednym z objawów przeziębienia jest utrata apetytu. Wynika to przede wszystkim z bólu gardła, który powoduje dyskomfort przy przełykaniu. Mimo że w okresie infekcji wirusowych apetyt nie dopisuje, to coś trzeba jeść. Odpowiednia dieta będzie nowiem wspomagać organizm w walce z infekcją. Jadłospis przy przeziębieniu ma na celu nawodnienie i odżywienie, a przez to przyspieszenie leczenia. Co jeść przy przeziębieniu, a czego unikać?
Dlaczego przy przeziębieniu potrzebna jest specjalna dieta?
Zauważając u siebie pierwsze objawy infekcji wirusowej, szukamy sposobów na szybkie wyleczenie się – najlepiej domowymi sposobami. Wpisując w wyszukiwarkę frazę, jak szybko wyzdrowieć z grypy i przeziębienia otrzymamy szereg wskazówek. Mówią one o tym, jakie preparaty lecznicze stosować, a także podpowiadają, co jeść przy przeziębieniu. Wiele osób zastanawia się, czy specjalna dieta przy infekcji jest konieczna. Lekarze nie mają jednak w tym zakresie wątpliwości. Prawidłowe żywienie sprzyja wyzdrowieniu, a także wspiera organizm w szybkim radzeniu sobie z patogenami. Układ odpornościowy walcząc z drobnoustrojami, potrzebuje większej ilości kalorii i składników odżywczych. Zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta, gdy występuje gorączka. Każdy jeden stopień więcej niż standardowo, wymaga dostarczenia do organizmu 13% więcej kalorii. Niedostarczanie odpowiedniej ilości kalorii sprawia, że zwiększa się podatność organizmu na infekcje wirusowe, a czas ich leczenia się wydłuża. Brak prawidłowej diety może też przełożyć się na nasilenie objawów.
Przeziębienie - co jeść?
Dieta w grypie i przeziębieniu ma przede wszystkim na celu wzmocnienie odporności. Jadłospis powinien więc obejmować pełnowartościowe pokarmy. Wybierać należy takie produkty, które będą rozrzedzać zalegającą wydzielinę w nosie i które łatwo będzie spożyć, nawet przy bólu gardła. Układ immunologiczny w okresie grupy i przeziębienia wspierać będą:
- tłuste ryby bogate w kwasy omega 3 – głównie łosoś i tuńczyk
- produkty nabiałowe, przede wszystkim jogurty i kefiry, które zawierają bakterie probiotyczne,
- siemię lniane,
- orzechy włoskie,
- oliwa z oliwek, olej rzepakowy i z orzechów włoskich,
- natka pietruszki – zawiera ona dużą ilość witaminy A i C, a także żelaza, które zwiększa liczbę przeciwciał oraz ogranicza namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych.
W jadłospisie powinny się także znaleźć produkty bogate w selen. Pierwiastek ten wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego, a także chroni przed przeziębieniem i grypą. Selen w dużych ilościach znajduje się w orzechach brazylijskich, krewetkach, indyku, jagnięcinie i jajach. Do wzmocnienia układu odpornościowego warto też sięgać po produkty bogate w cynk. Jego działanie to przede wszystkim zapobieganie infekcjom i wzmacnianie układu immunologicznego, a także właściwości przeciwutleniające (likwidacja chorobotwórczych wolnych rodników). Dobrym źródłem cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego, np. wątróbka cielęca lub wieprzowa, sardynki, małże, ostrygi, tłusty ser. Cynk występuje w produktach roślinnych, m.in. w nasionach fasoli, migdałach, zielonym groszku. Pierwiastek w znacznych ilościach występuje również w płatkach owsianych, chlebie razowym żytnim, gorzkiej czekoladzie.
Przeziębienie - dieta oparta na cytrusach
Dieta w grypie powinna do organizmu dostarczać także duże ilości witaminy C. Będzie ona pobudzać produkcję interferonu, czyli białka pomagającego walczyć z zarazkami i niedopuszczającego do rozwoju choroby. Witamina C przy grypie uszczelnia również ściany naczyń krwionośnych i zwiększa odporność błon śluzowych, przez co wirusy mają ograniczone możliwości wnikania do organizmu. Naturalnie witamina C występuje w owocach cytrusowych. Odnaleźć można ją w pomarańczach, mandarynkach, grejpfrutach.
Przeziębienie - co jeść jako naturalny antybiotyk?
Jadłospis przy przeziębieniu powinien również obfitować w naturalne antybiotyki, czyli cebulę i czosnek. Warzywa te mobilizują układ odpornościowy do walki i działają bakteriobójczo. Ponadto w cebuli znajdują się duże ilości witaminy C oraz witamin z grupy B i olejków eterycznych. Cebula zawiera również siarczki, które powstrzymują rozwój infekcji i przyspieszają proces leczenia. Wynika to z tego, że siarczki w cebuli czosnku m.in. zmniejszają przekrwienie błon śluzowych, utrudniają zarazkom wnikanie do organizmu i niszczą wirusy. Cebulę i czosnek przy grupie i przeziębieniu najlepiej jadać na surowo np. jako dodatek do sałatek, past, kanapek, surówek.
Grypa - co jeść? Jak często?
Przy grypie i przeziębieniu ważne jest nie tylko, co jemy, ale i jak często. Z racji tego, że choroba odbiera apetyt, najlepiej jeść częściej, ale mniejsze porcje. Dzięki temu zagwarantuje się organizmowi stały dopływ energii. Ważne jest, aby w diecie znalazło się jak najwięcej ciepłych dań i tych o konsystencji kremowej. Będzie można je spożywać bez przeszkód nawet przy dużym bólu gardła. Posiłki powinny być również lekkostrawne.
Przeziębienie: dieta - czego unikać?
W czasie leczenia przeziębienia i grypy z jadłospisu warto wyeliminować:
- ostre przyprawy – podrażniają one nadwyrężone drogi oddechowe oraz podnoszą ciepłotę ciała; ostre przyprawy w okresie rekonwalescencji należy zastąpić świeżymi ziołami bogatymi w antyoksydanty;
- produkty mleczne – unikać należy ich, szczególnie gdy przeziębieniu towarzyszy gorączka;
- słodycze – cukier to podstawowe pożywienie bakterii; dobrze karmione będą się namnażać i przeciągać okres leczenia;
- używki typu alkohol czy kawa;
- potrawy smażone i nadmiernie tłuste, które obciążają już i tak osłabiony organizm.
Grypa - co jeść? Co pić?
Dieta przy grypie nie może zapominać o nawadnianiu organizmu. Katar i nadmierne pocenie się spowodowane gorączką sprawiają, że traci się więcej płynów niż zazwyczaj. Aby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu, a także rozrzedzić wydzielinę w nosie, należy dziennie wypić przynajmniej 8 szklanek wody. Po płyny należy sięgać, nawet jeśli nie odczuwa się pragnienia. Trzeba jednak uważać, bo zbyt duże ilości płynów mogą zaszkodzić organizmowi. Zgodnie z wytycznymi w czasie infekcji wirusowej powinno się spożywać na godzinę ok. 90-120 ml. Mniejsze zapotrzebowanie mają niemowlaki, natomiast większe – kobiety w ciąży.
W czasie grypy i przeziębienia najlepiej nawadniać organizm naturalną, źródlaną wodą o temperaturze pokojowej. Alternatywą dla niej są owocowe herbaty np. malinowe z miodem, imbirem, cytryną. Dobrze jest też sięgać po soki ze świeżych owoców i kompoty bez dodatku cukru. Nie wskazana jest natomiast kawa przy przeziębieniu. Unikać trzeba również zimnych i słodzonych napojów.
Wzmocnienie organizmu po grypie
Po zwalczeniu infekcji wirusowej organizm potrzebuje wzmocnienia. Najskuteczniej można to zrobić poprzez dietę. Jadłospis rekonwalescenta powinien być bogaty w witaminy i minerały. Te znajdują się przede wszystkim w świeżych warzywach i owocach. Dostarczają one cynku, witaminy C i D, magnezu i selenu. Te mikro- i makroskładniki przywracają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz przeciwdziałają wolnym rodnikom tlenowym. Wzmocnienie organizmu po grypie można również przeprowadzić za pomocą kompleksowych suplementów diety.
Lek. Michał Dąbrowski